در این مقاله ما به مراحل تولید پارچه لینن و توضیحاتی پیرامون ویژگی های این پارچه و روش های مراقبت و نگهداری از آن می‌پردازیم.

پارچه لینن پارچه‌ای محکم ولی سبک است که از الیاف طبیعی و گیاهی تهیه شده از ساقه گیاهی به نام FLAX تهیه می شود. نام لینن را از کلمه لاتین لینوم یوسیتاتیسموم (linum usitatissimum) گرفته‌اند. کلمه لینن با کلمه خط یا لاین ارتباط دارد چون تارهای این پارچه به خط مستقیم بافته می‌شوند. الیاف لینن از قدیمی‌ترین الیاف شناخته‌شده به شمار می‌رود. لینن قدیمی ترین پارچه با میراث غنی است. لینن بسیار قوی و جاذب است و سریعتر از پنبه خشک می شود. به دلیل این ویژگی ها، پوشیدن لباس هایی با الیاف لینن در هوای گرم پیشنهاد می شود.

گیاه کتان چیست ؟

گیاه کتان به منظور جمع‌آوری بذر و الیاف ساقه کشت می‌شود و بسیار محبوب است. جزو گیاهان یک‌ساله است و حدود 100 روز طول می‌کشد تا رشد خود را کامل کند و به حد مطلوب برای برداشت برسد. این گیاه گل‌هایی به رنگ بنفش، آبی، سفید و به ندرت قرمز دارد که یک‌بار شکوفا می‌شود. از مواد فیبری داخل ساقه گیاه برای تولید الیاف نساجی استفاده می‌شود. از این رو به لینن پارچه کتان نیز گفته می‌شود.
این گیاه در محیط خنک و مرطوب رشد می‌کند و غالبا در اروپا کشت می‌شود. این گیاه در محیط گرم رشد نمی‌کند. روسیه، فرانسه، بلژیک، چین، مصر، شمال ایتالیا و بخشی از کانادا و شمال ایالات متحده کشورهایی هستند که این گیاه را در سطح وسیع کشت می‌کنند.

 

پارچه لینن چگونه تولید می‌شود؟

به طور کلی مراحل تولید پارچه لینن به این صورت می باشد:

  • استخراج الیاف کتان
  • پاک سازی از دانه، پوسته و سایر مواد زاید
  • ذخیره سازی در انبار تا چندماه جهت نرم تر شدن
  • شانه زدن و جدا کردن الیاف کوتاه و بلند
  • ریسیدن الیاف و تهیه نخ
  • تهیه پارچه

 

این گیاه را به طور کامل از خاک خارج می‌کنند و پس از خشک شدن، دانه‌ها را برای استخراج روغن جدا کرده و در مرحله بعد در معرض رطوبت قرار می‌دهند تا پکتین (ماده چسبنده) که فیبرها را به یکدیگر وصل می‌کند خراب شود.

این اتفاق دو تا سه هفته طول می‌کشد. سپس فیبرها از پوست خارجی جدا می‌شوند و به دو دسته الیاف بلند و کوتاه تقسیم می‌شوند. این الیاف کوتاه، ضخیم هستند و حالت خمیده دارند. در حالی‌که الیاف بلند، نخ کتان زیبایی را ایجاد می‌کنند که دارای ظاهری براق و صاف است. این الیاف به کمک دستگاه‌های مختلف نساجی به نخ و سپس به پارچه لینن تبدیل می‌شوند.
پارچه بافته شده به رنگ خاکستری روشن که رنگ اصلی این الیاف است، خواهد بود و یا در طی فرآیند رنگ‌رزی رنگ می‌شود.
برای کم کردن میزان چروک شدگی پارچه های لینن در مرحله پایانی تولید این نوع پارچه ها از انواع نرم ‌کننده مخصوص استفاده می شود.

چرا لینن پارچه ارزشمند و گران قیمتی است؟

کشت و برداشت گیاه کتان دشوار است. تمام گیاه از خاک خارج می‌شود تا الیاف بلند و با کیفیت تولید شود. برای اطمینان از کیفیت الیاف، برداشت آن باید با دقت انجام گیرد. مرحله تولید الیاف نیز پیچیده و زمان‌بر است، از این رو پارچه لینن به نسبت پارچه‌های مشابه گران محسوب می‌شود.

جذب رطوبت پارچه لینن چگونه است؟

پارچه لینن تا 20 درصد از وزن خود رطوبت جذب می‌کند بدون این‌که شما احساس نم و خیسی کنید. این پارچه به عنوان دستمال و حوله هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند رطوبت را به راحتی به هوا بدهد و خشک باقی بماند.

خیاطی با پارچه لینن

پارچه لینن یکی از بهترین پارچه‌ها برای دوخت لباس است. طراحان لباس عاشق این پارچه هستند، همراه با زیبایی چشم نوازی که دارد خوش‌دوخت نیز هست. انتخاب پارچه با کیفیت، دوخت و کار با آن را بسیار آسان‌تر خواهد کرد و موفقیت نتیجه کار شما تضمین خواهد شد. این پارچه با هر نوع سوزن و نخی به راحتی دوخت می‌شود، اما در تمامی مراحل، اتوکشی را فراموش نکنید. اگر پارچه لینن را اریب ببرید ریزش زیبایی خواهید داشت.
پارچه لینن در شست‌وشو اول سه تا ده درصد آب رفت خواهد داشت. پس قبل از برش، باید پارچه در آب خیس شده و بعد از 20 دقیقه آب کشی شود. برخی از خیاطان این پارچه را تا چهار بار می‌شویند تا نتیجه آن پارچه‌ای صاف و نرم باشد.

نحوه مراقبت و شستشوی پارچه لینن

در شستشو پارچه لینن از چرخش و دمای پایین لباس‌شویی استفاده کنید. از مواد شوینده غلیظ استفاده نکنید چرا که باعث ایجاد لکه روی پارچه می‌شود. حتما مایع شوینده را رقیق کنید و یا حتی از شامپو رقیق شده استفاده کنید. برای شست‌وشو این پارچه از آب سرد و یا ولرم استفاده کنید و با اضافه کردن محلول نرم کننده از ایجاد چروک روی پارچه جلوگیری کنید.
لباس کتان را روی سطح خشک کنید و برای مدت زمان طولانی در ماشین لباس‌شویی قرار ندهید. لباس‌ از جنس لینن را در فضای بسته که امکان تهویه ندارد قرار ندهید برای حفظ این پارچه به گردش هوا نیاز است نگهداری پارچه لینن در محیط های مرطوب نیز توصیه نمی شود و برای نگهداری آن بهتراست از کیسه‌های پارچه‌ای استفاده کنید که تهویه هوا به راحتی صورت بگیرد.

اتو کشی پارچه لینن

پارچه سبک و نازک لینن اتوکشی راحتی دارد ولی این داستان در رابطه با لینن ضخیم بسیار متفاوت است. این پارچه و لباس را باید قبل اینکه به صورت کامل خشک بشود اتو کنید. اگر لینن کاملا خشک باشد، اتو کشی بسیار سخت و زمان‌بر خواهد شد و حتی بخار اتو هم به سختی چروک لباس را باز می‌کند.
برای اتو کردن لینن خشک شده باید از یک اسپری آب برای مرطوب کردن دوباره پارچه استفاده کرد و یا لباس را در حمام مرطوب قرار بدهید تا رطوبت را جذب کند و سپس آن را اتو کنید.
اگر بر روی لباستان گل‌دوزی دارید از داخل لباس اتو کنید تا از خط اتوی اضافه جلوگیری کرد و یا روی لباس پارچه دیگر پهن کنید تا برق روی پارچه ایجاد نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *